top of page
  • Szerző képeDiószegi Ádám

Miért hatékony a jóga?

Frissítve: 2019. szept. 20.


Sokszor szegezik nekem a kérdést, hogy vajon mitől ennyire divatos a jóga? Mégis hogy lehet az, hogy a jóga 6000 éves és a mai napig egyre többen és többen gyakorolják? Lassan már ciki lesz, ha valaki nem jógázik… :D


Ilyenkor a legtöbb kérdező valamilyen komplex választ, jógatörténeti áttekintést, vagy ezoterikus magyarázatot vár, pedig a válasz ennél sokkal egyszerűbb:


Azért, mert működik.


Testi szinten a jógánál összetettebb és hatékonyabb fejlesztő módszert nem ismerek, pedig rengeteg dolgot kipróbáltam és próbálok a mai napig is. Nem csak erősít, hanem nyújt, tartást javít, ülőmunkát kompenzál, harmonikusan fejleszti az izomrendszert, de emellett még a belső szervek működését és a hormonháztartást is rendbe teszi, ráadásul bárki végezheti és később, idősebb korban sem kell abbahagyni. Azt látom, hogy a környezetemben élő képzett jógaoktatók most már akkora anatómiai tudással rendelkeznek, mint egy jobb gyógytornász vagy mozgásterapeuta, így gyakorlóként a legjobb kezekben van az ember egy tapasztalt jógaoktató mellett.


Tehát ha valaki csak sportolni vágyik, a jóga akkor is a legjobb választás. A rengeteg jógafajta közül mindenki találhat egy olyat, amivel nem csak hatékonyan tud fejlődni, de még élvezetes is. A fizikai hatások mellett pedig a jóga olyan területekkel is foglalkozik, amelyekkel más sport nem. A jóga a légzések segítségével fejleszti a koncentrációs és stressztűrő képességet. A relaxáció segítségével oldja a munkából adódó feszültséget, megnyugtatja az idegrendszert. A meditációval pedig megmutatja, hogyan szerezzük vissza az uralmat a gondolataink felett, hogyan ismerjük fel korlátozó elmebeli programjainkat és hogyan formáljuk át ezeket a személyiségrészeinket. A megfelelő érettséggel rendelkező gyakorlónak pedig még abban is segíthet, hogy felismerje a fizikai testen túli, valódi természetünket.


A jógaoktató képzésemről itt olvashatsz bővebben >>

252 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page