top of page
  • Szerző képeDiószegi Ádám

5 dolog fáradtság ellen

Frissítve: 2019. szept. 23.

Jógaoktató

Most valami praktikusat gondoltam írni Nektek, mert sok barátomtól hallom a környezetben, hogy nincs energiája és folyamatosan fáradt. Szinte mindenki valamilyen külső körülményt hibáztat. Összeszedtem nektek 5 dolgot, amit érdemes átgondolni, ha te is ilyen tünetekkel küzdesz… ugyanis nem mindig az óraátállítás a hibás!


1. A legfontosabb természetesen a megfelelő pihenés. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy a test csak akkor tud pihentetően aludni, ha nincs fent a Nap. Lehet, hogy ez valakinek új infó, de a természet része vagyunk akkor is, ha városban élünk, a tobozmirigyünk érzékeli a Nap állását és a melatonin termelődését ennek megfelelően szabályozza. A hatékony alvás tekintetében az is lényeges, hogy az (egyesek szerint másfél, mások szerint három órás alvásfázisoknak) megfelelően aludjunk. Ezek csak körülbelüli értékek egyébként is, a lényeg, hogy meg kell ismernünk annyira a testünket, hogy érezzük, mikor van vége egy ilyen fázisnak. Ha egy ilyen hullám közben ébreszt az óra, akkor „zombiüzemmódban” ébredünk. Legjobb a biológiai órára ébredni és az ébresztőt csak biztosítéknak használni. Lényeges még a csöndes és utcavilágítástól mentes alvóhely és a megfelelő póz is. A nyugodt alvás érdekében lefekvés előtt legalább egy órával már érdemes kerülni az olyan tevékenységeket, amik az idegrendszert izgatják: film, intenzív mozgás, elektromos készülékek (pl. mobilozás).


2. A D vitamin (és endorfin) miatt a napon kell tartózkodni minden nap legalább 20-30 percet. Télen ez megnő a Nap beesési szöge és a szabad testfelületek hiánya miatt. Ezért ha süt a Nap és lehetséges, akkor télen is érdemes a levegőre menni és lehetőség szerint minél nagyobb testfelülettel érintkezni a napfénnyel, vagy ha nincs más megoldás, akkor vitamint tablettával is lehet ezeket valamelyest pótolni. Ahogy fentebb írtam a napfény a melatonin hormon megfelelő termelésében is szerepet játszik, ami az alvásunkat és test ciklikus működéseit befolyásolja.


3. Minden nap mozogni kell valamennyit. Nem kell minden nap keményen edzeni, de ami neked testhez áll, jól esik, abból minden nap érdemes 20-30 percet csinálni. A jóga például erre kitűnő. :) Több kutatás is bizonyította már, hogy aki rendszeresen végez testmozgást (legalább heti 3x), az kevésbé érzi magát fáradékonynak.


4. A reggeli kávét el kell felejteni. Igen, az összes „no caffee, no prana” baromsággal együtt, nem kell mindent elhinni, amit a jógaoktató mond. Nem azzal van a gond, ha egy vizsgára készülsz, vagy egy nagyon komoly projektet be kell fejezned időre és havonta egyszer a kávéhoz nyúlsz. Az a gond, ha ez rendszeressé válik. A kávé lehet, hogy legális, de a koffein attól még egy drog. A délután 6 után elfogyasztott kávé pedig bizonyítottan beleavatkozik az alvás mélységébe és ettől a következő nap is jobban fogod érezni a kávé szükségét. A koffein gyakorlatilag eljátssza az adenozin szerepét a testben, blokkolja az adenozin receptorokat és átveri az agyadat, amitől nem érzed magad fáradtnak. Ennek a kémiáját most hosszú lenne itt kifejteni, akit érdekel, utánanézhet. A lényeg, hogy a tested ettől még több adenozin receptort hoz létre, amitől még több kávét kell innod és még fáradtabbnak érzed magad nélküle. Tehát a kávé rendszeres fogyasztása egyértelműen függőséghez vezet.


5. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása (sok más mellett) a fáradtság elkerülése miatt is fontos. Az összes sejtednek vízre van szüksége a működéshez és az agyadnak is egy jó nagy adag víz kell naponta ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. Nem nagyon van tudományosan bizonyított mennyiség, de az biztos, hogy a testünkben már egy mérsékelt dehidratáció is jócskán csökkenti a teljesítményünket, tehát érdemes sokat inni. Szerintem ez legalább másfél, de inkább két liter.


Remélem segített! Aki akarja, ki is egészítheti a listát az ötleteivel!


Üdv, Ádám

490 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Hiba

bottom of page